Nieuwsbrief SWVVO-RUW

Nieuwsbrief SWVVO-RUW

‍September 2022

De nieuwsbrief van SWVVO-RUW met de allerlaatste updates.

Nieuwsbrief RUW

Start schooljaar en nieuwe OP + werkagenda

Het samenwerkingsverband Regio Utrecht West heeft na een mooie vakantieperiode alle werkzaamheden opgepakt. Het schooljaar is ingeluid met een borrel met alle collega’s. Binnenkort zien we elkaar op de eerste overleggen. We starten dit schooljaar met het Ondersteuningsplan voor de planperiode 2022-2026. Hier hebben alle stakeholders aan bijgedragen en we kijken ernaar uit de activiteiten gezamenlijk op te pakken. Hiertoe is een werkagenda ontwikkeld die voor dit schooljaar de doelen aangeeft. In de netwerkoverleggen worden jullie hierover geïnformeerd.


Oudersteunpunt

Vanuit de overheid kwam het impuls om als samenwerkingsverband vanaf september 2022 een oudersteunpunt in te richten. De opzet van dit RUW-steunpunt is in de afgelopen periode ontwikkeld en in verschillende bijeenkomsten (OPR en schoolleiders) is hierover meegedacht. Het RUW-steunpunt is deze week live op onze website https://swvvo-ruw.nl/.
We willen in eerste instantie informeren. Wanneer ouders vragen hebben kunnen zij contact opnemen via een contactformulier. Het Steunpunt wordt gaandeweg uitgebouwd en ook voor jongeren toegankelijk. We evalueren t.z.t. welke informatie veel wordt geraadpleegd en werken het Steunpunt bij.


Scholen in ons netwerk verwelkomen nieuwe directeuren

Annemieke Kalshoven-Tol is de nieuwe directeur onderwijs van het Minkema College in Woerden. Zij volgt Arjan van der Wart op die zijn carrière vervolgt als rector-bestuurder van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel. Paul Pashley is locatiedirecteur van het Kalsbeek College, locatie Schilderspark. Hij volgt Han Koebrugge op die met pensioen is gegaan.
 Wij wensen beiden veel succes en kijken uit naar een mooie samenwerking. 

‍Uitgelicht

Open dagen middelbare scholen al in november

REGIO • Yuverta Montfoort, het Futura College, het Kalsbeek College en het Minkema College in Woerden gaan komend schooljaar hun open dagen niet pas in januari, maar al in november organiseren. Hiermee hopen zij eventuele coronabeperkingen voor te zijn.

Normaliter bezoeken in januari duizenden leerlingen (en hun ouders) uit het basisonderwijs de open dagen van de vier middelbare scholen. Mede op grond van deze open dagen bepalen de leerlingen hun schoolkeuze. 

Lees meer

Armoede en geldzorgen: wat kan de school betekenen?

De toegenomen geldstress en armoede in de samenleving – door de inflatie en met name de stijgende gasprijzen – komt ook de school in: het zorgt ervoor dat een (steeds) grotere groep leerlingen minder goed in hun vel zit en lastiger de benodigde schoolspullen kan kopen. Ook kunnen ze soms geen lid meer worden van een sportclub of aan culturele activiteiten deelnemen.
De vraag welke rol scholen kunnen spelen om leerlingen te helpen bij het omgaan met armoede en geldzorgen is hiermee uiterst actueel. Hieronder lichten we de beschikbare ondersteuning op dit vlak voor scholen nog een keer extra uit.

Lees meer

Agenda

28 september Voorlichtingsbijeenkomst POVO 

We zijn dit jaar welkom in de aula op het Futura college in Woerden.
Het adres is: 
Abeellaan 2, 3442 JB Woerden

Programma

15:00 - 15:10 uur Inloop
15:10 - 15:45 uur Welkom en doorloop van het POVO jaar 
15:45 - 16:15 uur Interactief deel
Onder het genot van een drankje is er de mogelijkheid om vragen te stellen, in gesprek te gaan of casussen te bespreken met verschillendevertegenwoordigers vanuit het VO
Jessica de Bruin - HAVO/VWO
Rob Immerzeel  - VMBO en LWOO
Ramona de Groot - Praktijkonderwijs
Tom van den Berg - Procedure POVO 
16:15 - 17:00 uur Training OnderwijsTransparant
Hoe gebruik ik de OT POVO-module, wat zijn handige knoppen en mogelijkheid tot stellen van vragen aan een OT deskundige.

 

Conferentie | De volgende stap, hoe zorgen we voor een soepele doorstroom?

Zoals de naam van de conferentie al verklapt, draait het op woensdag 5 oktober 2022 om overgangen. Zeker voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte zijn overgangen, bijvoorbeeld van kinderopvang naar school, van po naar vo of van ISK naar regulier onderwijs, kwetsbare momenten in de (school) loopbaan. Wat kunnen scholen i.s.m. samenwerkingsverbanden en partners doen om de overgangsmomenten te ondersteunen? En wat is jouw rol als begeleider hierin?

Lees meer

26 t/m 30 september 2022: Week tegen Pesten

Van 26 t/m 30 september 2022 organiseert Stichting School & Veiligheid weer de Week Tegen Pesten. Slogan is dit jaar ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ Grapjes zijn vaak leuk, maar kunnen ook kwetsend zijn. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer?

Lees meer

Oproep | Neem deel aan het Channel Samenwerking Regulier & Speciaal

Er zijn steeds meer initiatieven waarbij regulier en speciaal onderwijs samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat professionals die hierbij zijn betrokken behoefte hebben aan uitwisseling en leren van elkaar. Om aan deze behoefte tegemoet te komen faciliteert het SPO het Channel Samenwerking Regulier & Speciaal. Dé plek om elkaar te treffen en om samen te leren over de mogelijkheden van samenwerking regulier- en speciaal onderwijs.

Lees meer

Ons postadres is:

Houttuinlaan 4

3447 GM Woerden

‍Copyright 2022 ©, Alle rechten zijn voorbehouden.