Achtergrondinformatie training
De training is bestemd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs met aanhoudende lichamelijke klachten, zoals pijn of vermoeidheid. Deze klachten zijn een veel voorkomende oorzaak van schoolverzuim. Het doel van de training is het bevorderen van schoolaanwezigheid en het vinden van een betere balans tussen inspanning en ontspanning.
Tijdens de training krijgt de jongere zicht op wat ie doet en wat ie aankan. We bespreken wat werkt bij pijn en vermoeidheid en geven inzicht in welke factoren herstel in de weg kunnen staan. Hierdoor krijgt de jongere meer grip op de klachten en leert hoe de vicieuze cirkel van klachten doorbroken kan worden om te komen tot natuurlijk herstel, met minder pieken en dalen. De basis van de training is dat de jongere weer regie krijgt over zijn eigen leven en bewust keuzes leert maken.
Iedere groepsbijeenkomst staat in het teken van een thema welke in die fase van herstel passend is.
De eerste periode is bedoeld als kennismaking. Na 5 weken maken de jongere en de trainer een bewuste keuze of de groepstraining passend is bij wat de jongere nodig heeft.
De kracht van de training zit in het groepsproces; ervaringen kunnen uitwisselen, aan elkaar kunnen spiegelen en optrekken. Dit sluit goed aan bij leeftijdsfase waarin deze jongeren zitten. Het streven is een groepsgrootte tussen de 4 en 8 deelnemers.
De training kan verzorgd worden binnen de school, maar wanneer de deelnemers van verschillende scholen komen, wordt de training op woensdag gehouden bij het Samenwerkingsverband RUW of bij de BOZ.
Korte inhoud training
De training duurt omstreeks 20 weken:
- Startgesprek school
- Intakegesprek jongere, ouders, school
- Iedere 14 dagen groepsbijeenkomsten (9 x 2,5 uur)
- Tussenliggende weken individuele bijeenkomsten ( 8 x 1 uur)
- Na 5 weken en aan het eind ouderbijeenkomst
- Indien gewenst afsluitend gesprek met alle betrokkenen
- Tussentijdse afstemming met school
- Tussentijdse afstemming met ouders
Aanmeldroute
- De zorgcoördinator of trajectbegeleider neemt contact op met de Re-Fit trainer om te bespreken of Re-Fit passend is.
- Vervolgens bespreekt school het voorstel met de leerling en de ouders.
- Daarna plant school een intakegesprek met leerlingbegeleider, ouders, leerling en Re-Fit trainer om de verwachtingen af te stemmen en vragen te beantwoorden.
- School informeert de jeugdarts.
- School doet een aanvraag in OT middels een geëvalueerd OPP en ingevuld aanmeldformulier.
Voorwaarden voor deelname
De jongere is, ondanks de klachten, bij alle bijeenkomsten aanwezig. Bij alle keuzes staat de gezondheid van de jongere voorop en daarom heeft Re-Fit prioriteit. Contra-indicatie voor de training kan een ander behandeltraject zijn.
Betrokkenheid school
Het is essentieel dat er vanuit school een vaste begeleider is die de jongere wekelijks praktisch ondersteunt en het onderwijs aan de jongere coördineert en fungeert als aanspreekpunt voor deze jongere. Deze begeleider draagt zorg voor:
- Input geven bij het opstellen van een evenwichtig basisrooster, welke de jongere ook met klachten, altijd vol kan houden.
- Afstemming over het aanpassen, maken en inhalen van toetsen en overig schoolwerk, gebruik maken van benodigde faciliteiten.
- Bemoedigen van de jongere in een 100% actieve houding.
- Informeren van docententeam rondom afspraken en verwachtingen
- Continuering van de begeleiding wanneer de training is afgesloten.
Betrokkenheid ouders
De eerste ouderbijeenkomst staat in het teken van achtergrondinformatie en afstemmen van de verwachtingen en mogelijke consequenties van het dagprogramma voor het gezin. School mag hierbij aansluiten. De jongeren zijn bij deze bijeenkomst niet aanwezig.
Wat heeft de jongere nodig van zijn ouders:
- Het ondersteunen en stimuleren van de jongere bij zich houden aan afspraken rondom routine, regelmaat, activering en rust en andere gestelde doelen.
- Het afstemmen van essentiële zaken die van belang zijn voor school, trainers en het bijwonen van bijeenkomsten.
- Bij het plannen van gezinsactiviteiten rekening houden met het basisrooster van de jongere.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Suzanna de Haan
06 2432 2871